Графік роботи

Пн. - Пт.: 09:00 - 18:00

Сб.: 9:00 - 15:00

Нд.: вихідний

ua

Вхід

Реєстрація
Введіть ім'я
Введіть прізвище
First name is not valid!
Last name is not valid!
Це не адреса електронної пошти!
Введіть адресу електронної пошти
Користувач з таким email вже зареєстрований!
Введіть пароль
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Підтвердіть згоду з правилами та умовами
E-mail або пароль неправильний!

Що таке колосникова піч?

Весь асортимент печей, представлених на сьогоднішній день на вітчизняному ринку, включає в себе два види топок, а саме:

-        колосникові;

-        та подові.

Головна відмінність між ними у тому, як саме відбувається згорання палива. Принцип роботи колосникових печей полягає у горіння вогню знизу вгору, а у подових, навпаки, - згори вниз. В цій статті ми вирішили зосередити увагу саме на першому виді печей й розповісти вам детальніше про його переваги та недоліки.

Що являє собою колосникова піч

Піч колосникова складається з таких елементів, як:

- колосникова решітка;

- піддувало (камера для попелу).

Решітка призначена для розміщення предметів горіння. Завдяки своїй конструкції вона забезпечує безпроблемний доступ повітря знизу, завдяки чому паливо добре горить. Піддувало виконує функцію підсилювача тяги під час горіння, а також є місцем, куди потрапляє попіл від перегорівших дров.

Різновиди колосникових печей

Те, з якою ефективністю та швидкістю горітиме піч значною мірою залежить від колосника. Колосник – це решітка, яка виконує роль посередника між паливом, повітрям та попелом. Вона утримує на своїй поверхні дрова, забезпечує рух повітря до палива знизу й падіння попелу вниз.

Оскільки колосник – важлива деталь процесу роботи печі, яка піддається впливу високих температур й окисленню, то для його виготовлення використовуються лише високоякісні матеріали. Найчастіше для виготовлення решітки для колосникової печі обирають чавун або сталь. Сталевими роблять колосники трубного чи ланцюгового типу. Асортимент решіток з чавуна є значно ширшим, оскільки до нього входять:

-        Плиточні колосники. Мають прямокутну форму, найчастіше використовуються в камінах, котлах та твердопаливних печах.

-        Корзинні. Користуються меншим попитом, краще всього підходять для вогнищ відкритого типу.

-        Балкові. Являють собою набір елементів, з яких можна скласти решітку бажаного розміру.

-        Рухомі. Їхня особливість у тому, що можна змінювати відстань між елементами решітки й переставляти деталі, підлаштовуючи колосник відповідно до особливостей камери.

-        Охолоджувані. В трубках решітки цього типу циркулює спеціальна охолоджувальна рідина.

В залежності від особливостей печі та габаритів її конструкції решітки бувають таких видів:

1. Монолітні.

2. Складні.

Монолітні решітки – це цільні моделі. Переважно вони мають стандартні розміри, підходять для більшості класичних камер й представлені у широкому асортименті. Складні колосники виготовляють для печей нестандартних габаритів. Решітки такого типу випускають у вигляді набору елементів, які при установці забезпечують біля 40% отворів від загальної площі для кращої тяги.  

Як самостійно встановити колосник

Ця робота не потребує особливих навичок. Якщо піч якісна й кладка піддувала й топки зроблена правильно, то установка решітки займе всього декілька хвилин.

Конструкція камери передбачає наявність спеціальних вирізів нижче рівня дверцят для решітки, розмір яких відповідає товщині трубки колосника. Для того, щоб розігрітий високими температурами чавун не пошкодив кладку камери, при установці слід витримати зазор у півсантиметра. Додаткової фіксації не потрібно, пази рекомендується просто присипати піском.

Критерії вибору печі з колосником

Перш, ніж здійснити покупку опалювального пристрою, слід звернути особливу увагу на решітку й переконатись у тому, що вона зможе якісно виконувати свою функцію й забезпечувати ефективну роботу всієї системи.

Спеціалісти рекомендують обирати плиточний колосник для камінів та печей стандартного типу. Рухомий колосник краще всього підійде для печей тривалого горіння. А плиточний чи охолоджувальний варіант краще встановлювати у твердопаливних котлах.

Важливо також переконатись у тому, що розмір камери відповідає розміру решітки. Також слід враховувати тип палива, який буде використовуватись для обігріву. Якщо в топці палитиметься вугілля, то слід надати перевагу великим решіткам.

Купити якісну піч, будь-які додаткові аксесуари чи просто отримати консультацію з питань установки або експлуатації печі, оформлення замовлення чи його доставки можна у Кахель Plus. 

Наші оператори готові в онлайн або телефонному режимі допомогти вам придбати опалювальний пристрій, який зможе прослужити вам не один рік, та зробити все можливе для того, щоб співпраця з нами залишила по собі лише позитивні враження.

 

Назад