Графік роботи

Пн. - Пт.: 09:00 - 18:00

Сб.: 9:00 - 15:00

Нд.: вихідний

ua

Вхід

Реєстрація
Введіть ім'я
Введіть прізвище
First name is not valid!
Last name is not valid!
Це не адреса електронної пошти!
Введіть адресу електронної пошти
Користувач з таким email вже зареєстрований!
Введіть пароль
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Підтвердіть згоду з правилами та умовами
E-mail або пароль неправильний!

Що таке буржуйка? Сучасні буржуйки.

Що таке буржуйка

Буржуйка - це піч з металу, що використовується для опалення приміщень, а також зрідка для приготування їжі та випалювання керамічного посуду. Матеріалом як самої такої печі, так і її димоходу, є метал. Тому буржуйці властива теплова безінерційність. Це означає, що нагрівання приміщення починається з моменту розпалювання такої печі, однак після того, як топка закінчується, в приміщенні майже відразу стає холодніше.

Буржуйки набули поширення головним чином в 1-й пол. 20 ст., зокрема, під час 2-ї світової. В СРСР завдяки таким печам було врятовано багато життів під час голоду і холоду в 1941-45 рр.

Буржуйки застосовувалися майже всюди: в квартирах, житлових будинках, будь-яких установах як основні та додаткові пристрої для обігріву. Ще їх використовували в бліндажах, землянках і вагонах.

Буржуйка змінила камін, проте її майже перестали використовувати після розвитку систем централізованого опалення та печей, що працюють на газі. Вона відрізняється простотою застосування, багатофункціональністю та зручністю при перевезенні, що й зумовило її популярність.

Російська назва цього різновиду печі пов'язана з карикатурним образом буржуя, який зображувався з товстим черевом.

Сьогодні буржуйка через її безперечні переваги щодо інших видів печей не вийшла з ужитку остаточно та використовується в гаражах, в побутових приміщеннях і на дачах.

Плюси та мінуси

Головний аргумент на користь такої печі пов'язаний з високою швидкістю обігріву приміщення. Це найбільш важливо в тих приміщеннях, де потрібне забезпечення обігріву на короткий час, приміром, на час перебування всередині гаража. У разі вибору для цього цегляної печі приміщення буде прогріватися довше, оскільки цеглини, з яких зроблені пічні стіни, нагріваються набагато довше, ніж метал.

При безперечних перевагах у буржуйки є значний мінус - підвищена пожежна небезпека. Тому там, де встановлюється піч цього типу, потрібно обов'язково вжити заходів забезпечення безпеки. Зокрема, необхідно розмістити первинні засоби для гасіння пожежі, віддалити від печі матеріали та речовини, що відносяться до легкозаймистих. Зокрема, важливо віддалити одяг від печі.

Сучасні буржуйки

Зараз буржуйки, виготовлені в кустарних умовах, майже не використовуються, оскільки в наш час є можливість купити таку піч за відносно невеликою вартістю в спеціалізованому магазині. Буржуйки сьогодні відрізняються привабливим дизайном. Їх покривають особливою термостійкою емаллю, на дверцята встановлюється вогнетривке скло, на верхній частині є конфорка з чавуну для готування їжі.

У минулому інтенсивність полум'я всередині такої печі регулювали за допомогою часткового відкривання топки, оснащеної окремими дверцятами. Однак зараз в буржуйках топкові дверцята щільно закриваються, а регулювання вхідного повітряного потоку всередину печі здійснюється за допомогою спеціальних засувок. Завдяки цьому знижується ризик пожежі під час горіння в такій печі.

Засувки дають можливість регулювання інтенсивності полум'я в досить великому діапазоні. Щоб швидко прогріти приміщення, вони цілком відкриваються, завдяки чому забезпечується дуже інтенсивне горіння. У разі необхідності підтримки температури вони закриваються. В цьому режимі забезпечується економічна робота печі, оскільки спалюється незначний обсяг палива протягом певного часу.

Димохід для буржуйки в конструктивному відношенні раніше являв собою звичайну трубу з металу. У минулому він був досить пожежонебезпечним, оскільки нерідко відбувалося його перегорання через вкрай високу температуру. Конструктивною особливістю сучасної буржуйки є димова камера, котра істотно зменшує температуру газів, які виділяються при горінні. Дим при цьому не відразу йде в димохід. Він спочатку надходить всередину димової камери і там віддає тепло печі.

Альтернативою такій камері може бути спіральна або колінна система, всередину якої гази, що виділяються під час горіння, віддають безліч теплової енергії, внаслідок чого падає температура цих газів.

Назад