Графік роботи

Пн. - Пт.: 09:00 - 18:00

Сб.: 9:00 - 15:00

Нд.: вихідний

ua

Вхід

Реєстрація
Введіть ім'я
Введіть прізвище
First name is not valid!
Last name is not valid!
Це не адреса електронної пошти!
Введіть адресу електронної пошти
Користувач з таким email вже зареєстрований!
Введіть пароль
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Підтвердіть згоду з правилами та умовами
E-mail або пароль неправильний!

Який матеріал обрати: чавун чи сталь?

Вже довгий час існує суперечка стосовно того, які топки кращі: чавунні чи виготовлені зі сталі. Ми вирішили зробити для вас короткий огляд обох варіантів й розповісти детальніше про переваги та недоліки кожного з них.

Види та призначення топок

Перш, ніж займатись аналізом характеристик різних моделей топок, слід зазначити, що вони класифікуються відповідно до своєї функціональності:

-        Техніка для побутових користувачів;

-        Техніка для інтенсивної професійної роботи.

Особливість чавунних топок

Чавун у якості матеріалу для деталей опалювальних пристроїв використовувався, починаючи з ХІХ століття. Професіоналом у виготовленні якісних топок вважається норвезька компанія «Jotul». Вже понад 160 років вона займається розробкою систем обігріву й створює високоякісний сірий чавун.

Сірий чавун – це сплав заліза з вуглецем, який повністю або частково має вигляд графіту. В складі цього матеріалу у незначній кількості також міститься кремній, марганець, фосфор та сірка. Він володіє високими характеристиками тепловіддачі, надзвичайно міцний та довговічний.

Придатною для професійного регулярного обігріву чавунна топка можу бути лише за таких умов:

1.      Маса чавунного корпусу камінного складу повинна становити не менше 100 кг або 250 кг для кращої витривалості.

2.      Периметр камери згорання повинен бути оснащений футерувальними плитами. Це дозволить безперебійно використовувати топку, унеможливити перегрів та деформацію корпусу, а також зберегти тепло після згоряння палива.

3.      Наявність та справність системи вторинного допалювання газів – однієї з основних вимог до всіх сучасних опалювальних пристроїв. Дана система збільшує ККД та значно знижує викиди шкідливих речовин у атмосферу під час роботи каміна.

4.      Наявність функції «чисте скло» - системи, що захищає внутрішню поверхню скла від нашарування кіптяви.

5.      Вмонтовані ніжки, що дозволяють регулювати топку під час монтажу.

6.      Наявність опції використовувати систему акумуляції для камінних вкладів. Разом з навантаженням від високих температур топка повинна витримувати й тиск акумулятивних мас, вага яких може становити від 60 до понад 120 кг.

Характеристики топки зі сталі

Ці моделі вирізняються сучасним технологічним підходом, високою функціональністю та витривалістю. Компаніями, що на прикладі своєї продукції підтверджують ці характеристики є торгова марка «Austroflamm» з Австрії та німецько-чеський бренд «Hoxter». Обидва бренди у виробничому процесі використовують спеціальну жаростійку сталь, товщина якої становить 4 мм. Цей матеріал ідеально підходить для котлів, адже може витримати дуже високі температури.

У складі котельної сталі відсоток вуглецю досягає позначки 0,25 %, а такі складові, як нікель, хром, молібден, ванадій не перевищують 1 %. Котельна сталь майже не містить сірки та фосфору. Цей матеріал використовують для виготовлення деталей, що можуть експлуатуватись при температурі до 650°С.

Вага топки у моделях зі сталі може становити від 150 кг до 450 кг. Задля герметичності та кращого теплозбереження на дверцятах, по периметру скла та у міжскляному просторі присутні спеціальні ущільнюючі шнури. У сталевих топках відсутній попільник у камері згоряння, тож інтенсивність обігріву є значно вищою, а тління палива може тривати до 4 годин.

У сталевих топках також передбачено футерування середини корпусу плитами з шамоту, вермикуліту, керамоту або нероліту для того, щоб топка не перегрівалась та не деформувалась по периметру під час роботи. Співвідношення ваги камінної топки до ваги внутрішніх ізолюючих матеріалів становить 1:3.

Як і більшість сучасних моделей, моделі топок зі сталі оснащені системою «чисте скло» та мають опцію регулювання ніжок, що значно полегшує процес монтажу. Не виключенням є й система акумуляціїї для камінних вкладів, що може бути представлена у вигляді пластин з зовнішніх бокових стінок топки (HMS – комплект), кілець на камінній топці зверху (ASM RING) чи монолітних блоків, що розміщуються над камерою згорання (HMS BOX).

Спеціалісти зазначають, що порівняно з чавунними, сталеві топки є більш технологічними, що дозволяє використовувати їх значно ширше й впроваджувати новітні способи обігріву, зокрема:

-        Встановити навколо камери горіння водяну сорочку, завдяки якій камін може стати придатним для нагрівання води;

-        Використовувати гільйотинний механізм відкривання дверцят (відкривати їх у вертикальній площині).

Який варіант обрати?

Перш, ніж зупинити свій вибір на чавунній чи на сталевій моделі, слід переконатись у тому, що вона виготовлена відповідно до основних вимог. Варто також поцікавитись тим, чи сертифікований обраний вами товар, оскільки це слугує гарантією якості й означатиме, що камін буде справно виконувати свої функції й не принесе шкоди здоров’ю своїх користувачів.

Якщо ви плануєте обігрівати дім конвекційним методом, то обирати можна як з-поміж чавунних, так і сталевих моделей. Якщо ж система опалення передбачає використання води, то краще всього вам підійде сталевий камін з водяним контуром.

Якщо вам потрібна буде додаткова консультація стосовно каміна чи порада спеціаліста – не нехтуйте можливістю звернутись до нас. В розділі «Контакти» ви знайдете номери телефонів менеджерів Кахель Plus, які радо допоможуть вам з вибором!

Назад