Графік роботи

Пн. - Пт.: 09:00 - 18:00

Сб.: 9:00 - 15:00

Нд.: вихідний

ua

Вхід

Реєстрація
Введіть ім'я
Введіть прізвище
First name is not valid!
Last name is not valid!
Це не адреса електронної пошти!
Введіть адресу електронної пошти
Користувач з таким email вже зареєстрований!
Введіть пароль
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Підтвердіть згоду з правилами та умовами
E-mail або пароль неправильний!

Як правильно розпалити камін?

Як правильно розпалити камін?

Здавалося б, розпалити камін – справа нескладна й не потребує особливих навичок. Та насправді від цього кроку залежить те, наскільки безпечним та ефективним буде використання самого пристрою. З нашої статті ви дізнаєтесь про правила розпалювання каміну, найпоширеніші помилки та способи їх усунення.

Погана тяга димоходу або вологі дрова

Традиційний метод розпалювання вогню у каміні передбачає використання газети. Якщо димохід функціонує коректно, то проблем виникнути не має, однак за умов недостатньої тяги дим може з’явитись всередині приміщення.

Перш, ніж класти дрова в топку, необхідно переконатись у тому, що вони сухі й готові до розпалювання. Рекомендується використовувати деревину, яка впродовж доби знаходилась в кімнатній температурі або не менше півроку була на добре провітрюваній ділянці й сушилась надворі природнім способом. Недостатньо сухі дрова під час горіння будуть утворювати чорним дим та сажу, а сам процес супроводжуватиметься звуками шипіння й тріскоту.

Як перевірити рівень вологості дров

Точно виміряти цей показник можна за допомогою вологоміра. Придбати такий варто всім, хто планує користуватись каміном впродовж тривалого часу.

Найоптимальніші показники вологості дров для каміна:

-        3 – 8 % (можуть відрізнятись у кожної породи). Краще всього підходять для першої розпалки;

-        15 %;

-        17 – 20 % (для деревини, принесеної з вулиці восени чи у весняний період). Такі дрова переж використанням варто протримати впродовж доби у кімнатній температурі або ж використовувати у другу або третю закладку у добре прогрітому каміні.

Як підготувати камін до експлуатації

Справна та ефективна робота каміна можлива лише за умов регулярного та ретельного догляду за ним. Навіть якщо вогонь у ньому розпалюється часто, перед початком роботи необхідно робити наступне: 

1. Перевірити димохід. Не можна допускати накопичення сажі та кіптяви, оскільки це може призвести до пожежі.

2. Перевірити тягу. Перед тим, як розпалювати у каміні вогонь потрібно бути впевненим у тому, що тяги у димоході достатньо.

Правильна закладка дров

Не менш важливим є розмістити у каміні деревину так, аби вона забезпечила довше «життя» полум’я. Вільха, осика та дуб вважаються кращими породами для першої закладки. Дрова з берези можна підкидати у камін тоді, коли він вже достатньо розпалився. Гілки хвойних дерев краще не використовувати, оскільки через смоли вони будуть утворювати кіптяву.

Нижній шар у топці варто заповнити дровами великого розміру. Дрібні гілки, тріски й посічена деревина підійде наостанок.

З кожним новим шаром поліна слід вкладати перпендикулярно порівняно з попереднім. Дрова не потрібно закладати дуже щільно, оскільки між ними повинно добре циркулювати повітря.

Розпалювання каміна

Перший спосіб – це використати підпалену газету для створення вогню у каміні. Попри те, що не потрібно використовувати жодних допоміжних засобів чи рідин, це займає багато часу.

Значно швидше та зручніше розпалити камін, використовуючи сухий спирт. Його кладуть під тріски, після чого підпалюють довгим сірником чи спеціальною запальничкою. Як тільки полум’я почне більшати, дверцята каміна слід прикрити так, аби залишилась невелика щілинка. Повністю двері потрібно закрити тоді, коли полум’я охопить всі дрова. Закладка повністю згорає впродовж однієї години.

Як тільки вогонь у каміні загасне, можна робити другу закладку деревини. Спершу на пару секунд відкрийте двері каміна. Це сприятиме вирівнюванню тиску всередині топки до рівня тиску в приміщенні. Всередині каміна залишатиметься вугілля, його потрібно рівномірно розподілити по поверхні всієї топки. Після цього покладіть в камін кілька великих дров та повністю закрийте двері. Коли побачите, що полінця почали добре горіти, зменшіть подачу повітря на половину. Завдяки цьому горіння триватиме довше.

Безпека у пріоритеті

Важливо дочекатись, коли деревина самостійно повністю згорить і згасне. Намагатись власноруч загасити полум’я можуть призвести до непоправних наслідків. Якщо виникла потреба швидко залишити будинок, вийміть тліюче вугілля з топки й загасіть його надворі.

Пам’ятайте, що ваша особиста безпека та безпека оточуючих вас людей – це головне. Тож перш, ніж установити камін та повноцінно його використовувати, уважно ознайомтесь з інструкцією по його експлуатації.

Якщо виникнуть питання щодо вибору каміна – сміливо звертайтесь за вказаними на сайті номерами наших менеджерів.

 

Назад