График работы

Пн. - Пт.: 09:00 - 18:00

Сб.: 9:00 - 15:00

Вс.: выходной

ru

Вход

Регистрация
Введите имя
Введите фамилию
First name is not valid!
Last name is not valid!
Это не адрес электронной почты!
Введите адрес электронной почты
Пользователь с таким email уже зарегистрирован!
Введите пароль
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Подтвердите согласие с правилами и условиями
E-mail или пароль неправильный!

Особливості використання кахельних печей

З давніх часів для опалення житла в Україні використовують печі. На тій частині нинішньої України, що належала Австро-Угорщині, були популярними печі з цегли, облицьовані кахлями. Кахлі викладали під час мурування. Кахлі являють собою плитки керамічного походження, товщина котрих перевищує 1 см. Вони мають специфічну форму. Сировиною для кахлів служить звичайна глина (пресовані плитки) або біла глина (шамотні). Вони відрізняються ступенем витривалості до високої температури. Звичайні кахельні плитки витримують температуру близько +1 000, шамотні - до +1 600.

Топити кахельну піч потрібно в помірному режимі. Не допускається натоплювання з підкиданням дрів багато разів, оскільки тепліше від цього не буде, зате є ризик розтріскування швів. Тоді доведеться перемазати піч, а то й розібрати її.

При купівлі кахлів насамперед потрібно приділити увагу їх формі. Варто викласти кахлі, котрі запропонували Вам, на поверхню, потім їх заміряти. Бажано, щоб різниця розмірів не перевищувала 3 мм. Це визначає товщину швів. В разі купівлі кахлів, котрі вже використовувались, бажано купувати піч нерозібрану. Тоді можна буде перевірити якість кахлів на фотографії - рівність швів та правильні форми вказують на високу якість.

Кріплять кахельні плитки одна до одної дротом, товщина якого - мінімум 3 мм. Для різних моделей кахлів можливе кріплення за допомогою отворів або виступів.

Кахельні печі мурують за допомогою розчину глини та піску або мертелю. В плані вартості перший варіант обійдеться дешевше. Мертель являє собою суміш шамотних мас, дрібного піску та глини. Він виділяється більш високою термічною стійкістю. Порожнини всередині кахлів умільці часто наповнюють розчином глини й піску, галькою, шматками цегли й черепиці. Оптимальні варіанти для наповнення тих порожнин, які мають вихід до поверхні, - нарізана цегла з високою вогнетривкістю або повнотілі керамічні цеглини. Уламки черепиці або цегли є гіршим варіантом.

Суттєвий етап мурування такої печі - оцінка жирності розчину глини й піску. Оскільки глина, як правило, характеризується високою жирністю, вона змішується з піском. Він додається задля уникнення тріщин під час висихання. З цією метою перед викладанням кахельної печі підбирається оптимальне співвідношення для конкретних глини та піску.

Пісок, що використовують для мурування, необхідно украй ретельно просіювати через дрібне сито. Кожен камінець може стати проблемою, адже глина та камінь мають різні ступені розширення, так що під час нагрівання часом виникають тріщини. Мурування кахельної печі та нарізання цегли - досить брудні роботи, так що бажано суміщувати їх із загальним ремонтом житла.

Важливо правильно вибрати пічника. Слід звернути увагу на відгуки (їх повинні дати люди, що топлять кахельну піч постійно на протязі принаймні одного сезону). Чимало людей займається муруванням печей, не знаючи при цьому найпростіших правил. Слід оговорити обов’язкове облицювання стінки камери топки попереду витривалою до вогню цеглою. Це стосується й бокових стінок.

Іноді із-за складності проведення даної операції умільці просто намазують глину на кафель, а для заповнення порожнин використовують черепицю. Це призводить до перегрівання стінки, що розташована попереду, під час топки. Важливо виконати всі стандарти, навіть якщо доведеться зменшити камеру. Найменша допустима товщина стінки топочної камери складає 1/4 вогнетривкої цегли, тобто 65 мм (якщо вогнетривку цеглу покласти ребром).

Футерування стінок камери забезпечується використанням цегли ША-5 та ПБ-5. Вони відрізняються вмістом сполук на основі алюмінію, котрі, власне, і роблять таку цеглу вогнетривкою. Слід врахувати, що ПБ-5 відрізняється крихкістю та важкістю. На середньому легковому автомобілі понад 75 шт. одночасно везти небажано. Також ця цегла сильно кришиться. ША-5 лише трохи краща в останньому відношенні.

При створенні димоходу слід обов’язково дотримуватись технології. Він повинен являти собою канал всередині несучої стіни, матеріалом якого є повнотіла цегла. Недопустимо використовувати пустотілу цеглу для димоходу, оскільки це порушення пожежної та будівельної норми.

ККД кахельної печі складає близько 50 відсотків. В конструктивному плані кахельна піч (відома під назвою "кальга") є аналогом печі-"голандки". Обидві печі є багатооборотними. Зазвичай за конструкцією піч прямокутної форми 3-оборотна. Спочатку з топочної камери дим іде вгору, після цього спускається, досягаючи 1-го ряду, потім іде знову вгору та всередину бічного димохідного каналу. Переваги такої печі - значна стійкість до вітру (вогонь в печі стабільно горить навіть в ті дні, коли дме сильний вітер), проста конструкція, дешевизна. Саме кахельна піч в старому будинку з димохідом та каналами (хоча в 1970-90-х в таких будинках печі демонтували) - найбільш економічний варіант опалення.

Найгіршою якістю відрізняється радянська кахельна плитка. Нерідко зустрічаються некондиція, неправильна форма, дефекти кольору. Необхідно проводити ревізію форми плитки до її оплати. Неприпустимо дистанційно купувати матеріал через перевізника. Адже економія близько 200 гривень на особистій поїздці часто призводить до більш значних втрат. Повернути неякісний матеріал продавцю буде нелегко, тим паче, якщо мурування печі вже почалося.

Порядовку такої печі знайти навряд чи вдасться. Пічники не люблять розкривати свої секрети. До того ж цеглини зазвичай кладуть ребром під час мурування, так що порядову інструкцію створити складно.

Необхідно купити вогнестійкий шнур з азбесту, що забезпечує ущільнення тих частин печі, що зроблені з металу. В кахлю та металу неоднакові коефіцієнти розширення при нагріванні. Глиняний шов по периметру пічних дверцят завжди тріскається під час топки, що призводить до порушення герметичності. У разі слабкої тяги всередині труби гази можуть проникнути всередину приміщення та закоптити стіни чи стелю. Димохід для окремої печі з кахлю може мати габарити 14 на 14 см (по 4 цеглини в 1 ряду), однак більш бажаними є розміри 28 на 14 см (з 5 цеглинами в 1 ряду).

Димохід мурують з використанням повнотілих цеглин М200. Знайти їх у продажу складно. При використанні цегли, що має меншу міцність, товщина стінки має складати 1 цеглину. Над дахом слід використовувати клінкерну цеглу з мінімальним числом пустот. Звичайні цеглини для лицювання непридатні при муруванні димоходів, оскільки внаслідок температурних коливань та конденсату відбувається облущення димохода, котрий потім обвалюється.

В зоні горища димохід необхідно штукатурити. Для цього використовують міцний розчин цементу та піску. Можна використовувати сітки з металу з метою зменшення розмірів та кількості майбутніх тріщин. Дистанція від димоходу до балок та стропил - мініммум 0,38 м. При відсутності можливості забезечити таку відстань потрібно огорнути димохід щільною мінватою та забезпечити герметичність.

Необхідна наявність прочисних отворів у просторі горища. Це дозволить уникнути необхідності залазити на дах, щоб очищати димар. Останнє доводиться робити двічі на протязі одного сезону в разі використання дрів та навіть частіше у разі застосування відходів. Використовувати обрізки ДСП для топки небажано з причини наявності смолистих липких нашарувань, які не вдається вичистити.

Назад