График работы

Пн. - Пт.: 09:00 - 18:00

Сб.: 9:00 - 15:00

Вс.: выходной

ru

Вход

Регистрация
Введите имя
Введите фамилию
First name is not valid!
Last name is not valid!
Это не адрес электронной почты!
Введите адрес электронной почты
Пользователь с таким email уже зарегистрирован!
Введите пароль
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Подтвердите согласие с правилами и условиями
E-mail или пароль неправильный!

Які дрова вибрати для каміна?

Від того, яке паливо використовується для опалення дому, залежить ефективність обігріву приміщення, температура всередині нього та загальна атмосфера. Аби опалювальний період не вдарив по сімейному бюджету, слід завчасно та відповідально готуватись до приходу холодів. Тож в цій статті ми вирішили розповісти вам детальніше про роботу твердопаливних котлів та те, якими дровами топити його краще всього.

Чим найчастіше топлять камін

Вибір матеріалу для обігріву прямо залежить від типу каміна, його функціональних особливостей, а також індивідуальних вимог користувачів щодо рівня температури та естетичного вигляду опалювального пристрою. Не менш важливо, аби паливо було економічним, а його використання - простим та безпечним.

Окрім натуральної деревини великою популярністю користуються дрова тривалого горіння – матеріал, що являє собою спресовану деревину з високим рівнем тепловіддачі.

Ще один фаворит користувачів – це брикети зі спресованого подрібненого вугілля, торфу та тирси. Їхніми перевагами є й те, що вони:

-        Мають довший час горіння;

-        Більшу тепловіддачу (на 30 – 50%) порівняно зі звичайними дровами;

-        Швидко розгоряється.

-        Не іскряться;

-        Не потребують особливих умов та багато місця для зберігання.

Горіння брикетів в каміні приносить значно менше задоволення для ока й не супроводжується звуком потріскування деревини, яке у багатьох асоціюється з затишком.

Використання вугілля для опалення потребує чіткого дотримання заходів безпеки. До того ж, це паливо підходить лише для деяких камінів, зокрема моделей з якісним чавунним колосником та решіткою, розміщеною на збільшеній висоті для того, щоб всередині каміна був достатній прилив повітря. Також варто зазначити, що максимальний рівень тепла забезпечується лише після того, як вугілля перегорить та почне тліти.

Поліна з якої деревини краще всього обирати для обігріву

Найкращі оцінки спеціалістів отримали дубові дрова, бук, акація та деревина фруктових порід. Кожен з варіантів має свої особливості та переваги.

1.      Бук та дуб. Деревина такого типу майже не димить, горить рівномірно та яскраво, поширюючи при цьому приємний запах та характерне тріскотіння. Зберігати букові та дубові поліна слід у сухому місці.

2.      Груша та яблуня. Ці породи найкраще підходять для опалення житлових приміщень, адже аромат натурального дерева, що йде від них під час горіння, здатен наповнити все приміщення й зберігатись стійко на протязі довгого часу.

3.      Липа та тополя. Такі породи швидко згорають й дають мало тепла. Найчастіше їх спалюють у розміщеному у вітальні каміні, забезпечуючи тим самим затишок та красу вдома.

4.      Береза, акація та вишня. Використання цієї деревини потребує хорошої циркуляції повітря в опалювальній системі. Самі ж дрова м’які, легко коляться, швидко розпалюються та добре горять.

5.      Вільха та осика. Універсальний варіант, оскільки підходить для будь-якого каміна й не утворює кіптяви. Використання таких полін дозволить вам назавжди забути про регулярну потребу у чищенні димоходу.

6.      Хвойні породи. Ця деревина може палитись лише у деяких моделях камінів, оскільки в своєму складі вона має багато смол, через що при згорянні утворюється багато кіптяви.  

Що заборонено використовувати як паливо для каміна

Матеріал для роботи опалювального пристрою слід обирати відповідально, адже від нього залежить термін експлуатації та якість роботи всієї системи. В каміні не можна палити вологі дошки, будь-яке сміття, деревину, покриту фарбою, адже при високих температурах вона буде виділяти токсичні й небезпечні для здоров’я людини речовини.

Особливість підбору полін для каміна зі склом

Для того, щоб під час та після експлуатації камін такого типу мав естетичний вигляд, а також щоб його робота була ефективної впродовж багатьох років, слід підбирати паливо для нього, зважаючи на:

-        Концентрацію смоли. Чим меншою вона буде у складі поліна – тим краще.

-        Породу дерева. Найкращими варіантами вважається вільха, осика, дуб та бук.

-        Вологість. Її рівень не повинен перевищувати 20%.

Правильно підібраний опалювальний матеріал не буде утворювати надмірну кількість кіптяви, чим дозволить насолоджуватись за полум’ям через чисте панорамне скло.

Варіанти палива для вбудованих камінів

Довжина полін для таких моделей повинна відповідати довжині самої топки. Дрова мають повністю розміщуватись всередині каміна й при цьому не блокувати закривання дверцят. Рекомендується обирати тверді породи – ясен або липу, адже вони мають гарну тепловіддачу й довго горять.

Правила зберігання дров для каміна

Якщо площа та інтер’єр приміщення дозволяють, то можна облаштувати зону для зберігання полін поряд з каміном. Це значно полегшить експлуатацію каміна, оскільки необхідні для обігріву матеріали завжди будуть під рукою. Деревину можна складати на підставці, у кошику, сумці чи дровітні. Найголовніше – це щоб вона залишалась сухою та чистою.

Готуючись до мінусових температур, рекомендуємо вам ознайомитись з асортиментом товарів у Кахель Plus. Тут ви знайдете безліч корисної інформації про каміни й їхню експлуатацію, а також за потреби можете купити якісні деталі та аксесуари для камінів та печей.

 

Назад