График работы

Пн. - Пт.: 09:00 - 18:00

Сб.: 9:00 - 15:00

Вс.: выходной

ru

Вход

Регистрация
Введите имя
Введите фамилию
First name is not valid!
Last name is not valid!
Это не адрес электронной почты!
Введите адрес электронной почты
Пользователь с таким email уже зарегистрирован!
Введите пароль
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Подтвердите согласие с правилами и условиями
E-mail или пароль неправильный!

Історія кахелю та виробів з нього

Кахель - це старовинний облицювальний елемент, яким вперше оформили російську піч ще в 15 ст. Саме в той період з'явилися перші керамічні плитки. На їх поверхні робили об'ємні орнаменти і теплозберігаючі румпи.

У 16 столітті кахельні елементи стали випускати масово. Головними прототипами були коричневі, без глазурі. Майстри формували плитки за допомогою дерев'яних, фігурних заготовок. В цей же період починають виробляти кахлі із зеленою глазур'ю - "муравление" плитки.

Пік кахельного мистецтва

Розквіт цього виду творчості припадає на 17 ст., Коли виробляють безліч декорованих плиток з об'ємними і різнокольоровими рельєфами. Такий ривок у розвитку мистецтва зробили білоруські майстри, які досконально оволоділи технологією створення непрозорої глазурі. Так з'явилися кахельні печі в будинках, які радували око нестандартним рельєфом і багатою палітрою. Також цей декор використали на фасадах будівель, веж, храмів.

Особливо розвинений був промисел в місті Ярославль. Тут цей вид мистецтва застосовували при оформленні вікон, стін і куполів в релігійних об'єктах. І сьогодні ще можна помилуватися обробкою в деяких міських храмах - І. Златоуста, Н. Мокрого, І. Предтечі. Більшість таких соборів внесені до культурної спадщини ЮНЕСКО.

Кахель епохи Петра l

У 18 ст. змінювалися художні смаки суспільства, а з ними змінювались і кахельні печі. Тепер на обробку кахелю "з легкої руки" Петра Першого вплинули європейські тенденції. Під час подорожей по Голландії, цар побачив кахельні печі городян. Вони припали йому до душі і ці зразки сприяли новому напрямку у виробництві російських плиток. Тепер російські кахлі відрізнялися гладкою і білосніжною поверхнею з глазур'ю небесного кольору. Плиточники навіть їздили навчатися до Голландії.

І сьогодні можна купити кахель, витриманий в дусі 18 ст. Його широке поширення пояснюється оригінальним оформленням, стриманим дизайном і естетичної обробкою.

Вже під кінець 18 ст. плитки стали прикрашати розписами. Сюжетами служили птиці, букети, різні квіти, сценки, життя людей.

З'явилися кахельні панно, які доповнювали і піч, і обстановку приміщення. Однотонні елементи набувають яскравість. Майстри прикрашають свою творчість білосніжними, жовтими, аквамариновими, смарагдовими і коричневими розписами. Базою послужили баварські зразки та інші плитки європейського походження.

Кахель в 19 ст.

Мистецтво широко розвивається, продукція цінується і в матеріальному, і в мальовничому плані. Найбільше виготовлення було на підприємстві Матвія Кузнєцова. Тут випускали більше 15 різновидів: кахельні каміни, божниці, іконостаси, інші вироби.

Із закінченням століття цим видом мистецтва зацікавилися імениті художники і керамісти. Багато шедеврів створив М. Врубель. Він привніс в кахельну творчість нові техніки випалювання і глазурування, створив ексклюзивні глазурі у широкій колірній гамі.

Кахель ХХ століття

Революція внесла в мистецтво безліч змін. У виготовленні плитки для печей прочитувався вже модернізм і конструктивізм.

У 90-і роки стало повертатися споконвічне кахельне мистецтво. Відкрилися малі керамічні підприємства, майстерні, що робили плитку на замовлення. За основу оформлення служили голландські, російські та баварські зразки.

Сьогодні в асортименті представлені кахлі всіляких напрямків і сюжетів. Але до сих пір найцінніші ті технології, з яких все починалося.

Назад